19/7/16

Γιώργος Καπεντζώνης_ Δήμαρχος Δωρίδας «Στόχος μας να είναι ο Δήμος αυτόνομος ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης»


Το Δωρίς Radical, πιστό στις αρχές του να αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στη Δωρίδα, με πολιτική θέση και άποψη, εγκαινιάζει μια νέα ενότητα με μηνιαίες συνεντεύξεις τοπικών φορέων… Στόχος μας δεν είναι να λογοκρίνουμε τους συνεντευξιαζόμενους, αλλά να τους δώσουμε το Βήμα, να παρουσιάσουν θέσεις, πράξεις και αντιθέσεις. Όλοι εσείς, άλλωστε, οι αναγνώστες και κάτοικοι της περιοχής, είστε οι αρμόδιοι να κρίνετε όλα όσα οι ίδιοι θα λένε. Τις απόψεις και τα σχόλιά σας τα περιμένουμε πάντα στο radicaldoris@gmail.com

Tην ενότητα, εγκαινιάζει ο δήμαρχος Δωρίδας, κ. Γιώργος Καπεντζώνης, τον οποίο και συναντήσαμε στην Αθήνα, συζητώντας εφ’ όλης της ύλης και κυρίως θέτοντας στο τραπέζι το αναπτυξιακό πλάνο του Δήμου, σε μια εποχή που η «ανάπτυξη» αποτελεί παρεξηγημένη αλλά και παρεξηγήσιμη λέξη… Ο ίδιος έθεσε ένα κορυφαίο ζήτημα μιλώντας στο Δωρίς Radical, λέγοντας «στόχος μας είναι να παραμένει ο Δήμος αυτόνομος ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης»….
                                                                                                Δωρίς Radical

Δ. R. Μόλις είχατε επαφές με πολιτικούς παράγοντες αναφορικά με το θέμα των αντισταθμιστικών για τη χρήση του Μόρνου. Πόσο ψηλά τοποθετεί η δημοτική αρχή το εν λόγω θέμα και για ποιους λόγους;


Γ.Κ. Εδώ και χρόνια το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών για τη χρήση του Μόρνου, είναι κορυφαίο για τον δήμο. Για εμάς το θέμα αυτό είναι κορυφαίας σημασίας, καθώς εάν τελεσφορήσει θα σημάνει την οικονομική αυτοτέλεια της Δωρίδας.
Θα πρέπει να πω ότι πλέον η προσπάθεια είναι συντονισμένη, οι επιτροπές για το θέμα είναι διαπαραταξιακές, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφωνούμε για τον τρόπο διεκδίκησης. Τι σημαίνει όμως το θέμα στην «καρδιά» της σημασίας του; Ότι διεκδικούμε οικονομικό αντισταθμιστικό όφελος από την ΕΥΔΑΠ ως φορέα διαχείρισης, και το κράτος κατόπιν, για την απώλεια του κυριότερου φυσικού πόρου από την περιοχή, του νερού.
Η περιοχή έχει επιβαρυνθεί πολύ περιβαλλοντικά, από την στέρηση του νερού, ενώ παράλληλα, έχει επιβαρυνθεί οικονομικά, λόγω μεγάλων μεταφορικών αποστάσεων και παρακάμψεων, λόγω επιπλέον εξόδων του αγροτικού πληθυσμού για πότισμα κ.λπ. Να σημειώσω εδώ ότι δεν αρνούμαστε ως δήμος να μεταφερθεί βέβαια το νερό για την ύδρευση της πρωτεύουσας, ωστόσο ζητάμε αντισταθμιστικό τέλος, για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της περιοχής.
Όσον αφορά στη διαδικασία που ρωτήσατε, πρέπει να πούμε ότι η πρώτη επαφή έγινε με την ΕΥΔΑπ, τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης, κατόπιν με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Τι πρέπει να γίνει; Ο στρατηγικός φορέας ΕΥΔΑΠ πρέπει να βρει μια στρατηγική λύση για το θέμα και η κυβέρνηση να το νομοθετήσει. Το ζήτημα, για να το κατανοήσουν όλοι, είναι πως με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (που όμως δεν έχει εφαρμοστεί από την αντίστοιχη ελληνική) ο δήμος μας και όλοι οι όμοροι δήμοι του Μόρνου, δικαιούνται ανταποδοτικό τέλος για την χρήση του υδροφόρου ορίζοντά τους από τρίτους. Εμείς ζητούμε ένα εκατοστό του ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού που φεύγει από τη λίμνη.

Δ.R. Σε τι φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση; Ποια τα επόμενα βήματά σας;
Γ. Κ. Θα πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, και σειρά επαφών σε καλό επίπεδο συνομιλιών με τον υπουργό κ. Κουρουμπλή. Θα τολμούσα να πω ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά ώστε να είμαστε κοντά και σε τελικό στάδιο για καταγραφή νομοθετικής λύσης.
Θα πρέπει ωστόσο, να διευκρινίσουμε ότι εφόσον δεν βρούμε άμεσα νομοθετική λύση, το επόμενο βήμα μας θα είναι ευρωπαϊκή διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξωδικαστική διεκδίκηση, ενώ εάν δεν βρούμε άκρη, θα προχωρήσουμε και σε δικαστική λύση.

Δ.R. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της διαχείρισης υδάτων είναι κομβικό σε μια περιοχή που βρέχεται από το Μόρνο, θα θέλαμε να μας πείτε σε τι επίπεδο βρίσκονται / αν βρίσκονται, αντίστοιχα έργα στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Γ. Κ. Η αλήθεια είναι πως όντως είναι παράδοξο, σε μια γεωγραφική περιοχή με τόσους φυσικούς υδροφόρους ορίζοντες, να υπάρχουν τους θερινούς μήνες προβλήματα ύδρευσης σε οικισμούς της Δωρίδας. Να διευκρινίσουμε πάντως, πως για ιδία χρήση στην περιοχή δεν θέλουμε να παίρνουμε πόσιμο νερό από το Μόρνο, όμως θα θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε για άρδευση, πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε έως τώρα και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.
Έτσι, και σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, έχουμε έργα που βρίσκονται στις επιλέξιμες δαπάνες, και αφορούν σε προγράμματα για τη διαχείριση των υδάτων, για διαχείριση λυμάτων, για αποχετευτικά δίκτυα, για βιολογικούς καθαρισμούς. Πρώτη μας στόχευση να ωριμάσουμε μελέτες, ώστε τις περιοχές στις οποίες βρεχόμαστε από νερό να τις εντάξουμε σε κάποιο ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη έτοιμες μελέτες, μια για το παραλιακό μέτωπο, για τα χωριά του Ευπαλίου, για τα ορεινά στο Μόρνο, αντιστοίχως για τα Τροιζόνια. Είμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και παρότι είναι στις λεγόμενες Περιφέρειες Μετάβασης, και υφίσταται υποχρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, θεωρούμε ότι τουλάχιστον δύο έργα θα καταφέρουμε να τα περάσουμε.
Ακόμη και σε αυτό το ερώτημα, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές συνδέσεις με το προηγούμενο κομβικό θέμα μας, τα αντισταθμιστικά οφέλη από το Μόρνο. Για παράδειγμα, έχουμε ένα έργο το οποίο έχει μελετηθεί και το προτεραιοποιούμε, που αφορά στον αγωγό λυμάτων γύρω από τη λίμνη του Μόρνου στα πέριξ χωριά. Για το έργο αυτό που είναι ακριβό, επιβαρύνεται ο Δήμος καθώς οφείλουμε να διανύουμε μεγάλη απόσταση για να ρίξουμε τα λύματα ώστε να μην μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης. Εάν είχαμε λύσει το θέμα των αντισταθμιστικών, θα είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι να λύσουμε και αυτό το θέμα.

Δ.R. Ας περάσουμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα της περιοχής, που προσφάτως ανακοινώθηκε και αφορά στη σύσταση Λιμενικού Ταμείου με έδρα τον Αγ. Νικόλαο. Με βάση και το ρεπορτάζ του Δωρίς Radical, τελικώς ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Ταμείου και πώς θα περάσει από την Κτηματική Υπηρεσία στο Ταμείο η διαχείριση της παραλιακής ζώνης;

Γ.Κ. Το νέο Λιμενικό Ταμείο δεν θα έχει σίγουρα εύκολο έργο να διαχειριστεί μπροστά του, καθώς έχει πολλά δομικά προβλήματα να επιλύσει, όπως και εσείς γράψατε. Για να έχει νόημα η ύπαρξη του Λιμενικού Ταμείου θα πρέπει να αναλάβει όλη την διαδικασία για έναρξη διαβούλευσης για τον ορισμό Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης, τόσο στα Τροιζόνια, όσο και στην υπόλοιπη παραλιακή ζώνη Δωρίδας. Δεν έχει νόημα να πούμε ότι φτιάξαμε Λιμενικό Ταμείο εάν δεν ορίσει αυτό χερσαία ζώνη και το ξέρουμε το πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνια.
Το Λιμενικό Ταμείο, πρέπει να καταγράψει λεπτομερώς και να αδειοδοτήσει τις πολλές λιμενικές εγκαταστάσεις διαφορετικής υφής στην περιοχή μας. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο χαρακτηρισμός του λιμένα στα Τροιζόνια, ως ‘καταφύγιο τουριστικών σκαφών’ και βέβαια ο άμεσος καθαρισμός του από τα βυθίσματα – ναυάγια. Αν θέλαμε να ορίσουμε τις προτεραιότητες του νέου Λιμενικού Ταμείου, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό οφείλει να:
  • Νομιμοποιήσει όλες τις παραλιακές εγκαταστάσεις με χρήση ρυθμίσεων στα αρμόδια υπουργεία
  • Να ξεκινήσει διαβούλευση για χερσαία ζώνη, ώστε να περάσει σε αυτό αυτοδικαίως η διαχείριση της παραλίας
  • Να διαχειριστεί το παραλιακό μέτωπο, να λύσει το χάος με τα πρόστιμα
  • Να μεταφέρει εν ευθέτω χρόνω την έδρα του στα Τροιζόνια. Να καθαριστεί το λιμάνι στα Τροιζόνια από τα βυθίσματα.
Όσον αφορά στις αυξημένες αρμοδιότητες που αναφέρατε, της Κτηματικής Υπηρεσίας, αυτό είναι όντως έτσι. Όπου η Κτηματική έχει δικαιώματα, δύσκολα τα αφήνει. Ωστόσο, όταν υπάρχει χερσαία ζώνη λιμένα, αυτοδικαίως περνά η διαχείριση της περιοχής στο Λιμενικό Ταμείο. Αυτό και θα διεκδικήσει το νέο Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο επιδιώκουμε να υπάρχει ένας μόνιμος δημοτικός υπάλληλος, εκπρόσωποι όλης της τοπικής κοινωνίας, ο λιμενάρχης κ.λπ. Το έργο που έχει να κάνει είναι δύσκολο. Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και γι αυτό ευελπιστούμε να υπάρξει αγαστή συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, ώστε σε όλη τη μεταβατική περίοδο να μην υπάρχουν προβλήματα με τα μαγαζιά, την πρόσβαση στις παραλίες κ.λπ.

Δ. R. Ποια είναι τα λοιπά «ανοιχτά ζητήματα» που αντιμετωπίζει η περιοχή της Δωρίδας;
Γ.Κ.  Τα ζητήματα ύδρευσης είναι αυτά που η περιοχή αντιμετωπίζει έντονα. Κινητοποιούμαστε για να προχωρήσουν στοχευμένα έργα, διεκδικούμε χρήματα για ύδρευση των οικισμών γύρω από τη Λίμνη (Αμυγδαλιά, Πεντάπολη, Λιδωρίκι, Μαλανδρίνο) λόγω κακής ποιότητας του δικτύου. Διεκδικούμε χρηματοδότηση για περισσότερους βιολογικούς καθαρισμούς. Είμαστε σε διαβούλευση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για βελτίωση των οδικών κόμβων στα παραλιακά χωριά όπως της Γλυφάδας. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες, η Περιφέρεια δεν έχει παρά να χρηματοδοτήσει τα έργα.
Έχουμε ανοιχτό ένα θέμα με τον αναδασμό στο Μόρνο, προσπαθούμε με τον Οργανισμό Διαχείρισης να το λύσουμε. Ένα κακοσχεδιασμένο και κακο-εκτελεσμένο έργο, που δεν ξέρουμε εάν συμφέρει να το ολοκληρώσουμε. Ένα έργο που εδώ και δεκαετίες έχει μετατρέψει την περιοχή σε εργοτάξιο, με αποτέλεσμα να μην έχουν για χρόνια σοδειά οι αγρότες.

Δ. R. Ένα από τα ερωτήματα που μας έστειλαν οι πολίτες για εσάς, αφορούσε το ζήτημα της ύδρευσης στην Σεργούλα και τη γύρω περιοχή, όπου ειδικά το καλοκαίρι χρησιμοποιείται η παλαιά πηγή μέσω αμιαντοσωλήνα..
Γ.Κ. Ακριβώς, στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα λόγω του ότι όταν σχεδιάστηκε το δίκτυο δεν πληρούσε τους όρους. Για το θέμα υπάρχει σχετική μελέτη του Δήμου, όπως επίσης υπάρχουν και άλλα παρόμοια 11 τοπικά θέματα. Δυστυχώς, η Περιφέρεια μπορεί να χρηματοδοτήσει μόλις 1 εκ των 11 και έτσι προτεραιοποιήθηκε το δίκτυο του Μαλανδρίνου. Το πρόβλημα εκεί λοιπόν θα παραμείνει έως ότου, μπορέσουμε να βρούμε ίδιους πόρους για να επιλύσουμε αυτό και άλλα μικρότερα θέματα.

Δ.R. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας αναφορικά και με τη λειτουργία των πάρκων ανεμογεννητριών και τα ανταποδοτικά τέλη τους προς την περιοχή.
Γ.Κ. Πολύ μεγάλο θέμα και αυτό, και σχετίζεται άμεσα με αυτό που λέγαμε στην αρχή. Τον τρόπο με τον οποίο, δηλαδή, θα καταφέρει ο Δήμος να είναι οικονομικά αυτόνομος και να διαχειρίζεται θέματα ανάπτυξης που τον αφορούν. Μέχρι στιγμής μια λύση στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου αφορά στη μεταφορά στο Δήμο, του 20% του ενοικίου που τα μεταλλεία δίνουν στο κράτος. Μια άλλη λύση, αφορά στα ανταποδοτικά τέλη των εταιρειών που διαχειρίζονται τα ενεργειακά πάρκα προς την τοπική κοινωνία. Κατά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εμείς ως Δήμος ερχόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία διαχείρισης, για ανταποδοτικό όφελος ή βοήθεια στις παρακείμενες περιοχές, σε ανοιχτή συμφωνία. Για το δεύτερο πάρκο 13,5 mW ισχύος που λειτουργεί στην περιοχή, πετύχαμε ανταποδοτικά οφέλη επιπλέον αυτών που ορίζει ο νόμος, πάνω από 750.000 για τα χρόνια που θα βρίσκεται εκεί η εταιρεία. Εντός της εβδομάδας, π.χ ξεκινά η ασφαλτόστρωση στην περιοχή του Μαραθιά, ως αντισταθμιστικό έργο της εταιρείας προς την κοινότητα. Για τα τέλη που έχουν καθυστερήσει, έχει οριστεί στις 21/07 μια συνάντηση με την εταιρεία ώστε να διευθετηθεί το θέμα.
Να σημειωθεί πως για τα επόμενα 30 χρόνια που η εταιρεία θα είναι εκεί, θα καταβάλει 30.000 ευρώ το χρόνο για σχολεία, αγροτικά ιατρεία, και πολιτιστικούς συλλόγους. Ο δήμος αποστέλλει το αίτημα στην εταιρεία, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, και υπάρχει ετήσια ενημέρωση από την εταιρεία διαχείρισης των ανεμογεννητριών για τα έργα που ετησίως έκανε.

Δ.R. Θα θέλαμε, λόγω και της φύσης του Δωρίς Radical να κάνετε ένα ευρύτερο πολιτικό σχόλιο για την κατάσταση στη χώρα.
Γ.Κ. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, για προσδοκίες για την πορεία τους, για διαψεύσεις. Αυτό που είναι σαφές και οφθαλμοφανές σε όλους είναι πως η κατάσταση στη χώρα, το τέλμα σε οικονομικό – κοινωνικό επίπεδο θα κάνει πολλά χρόνια να αλλάξει. Για αυτό ακριβώς το λόγο, επιμένω ότι στόχος κάθε τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να είναι να παραμένει η ίδια ενεργή για τον εαυτό της. Σε αυτό το επίπεδο επαναλαμβάνω, ότι στόχος μας ως δημοτική αρχή είναι να καταστήσουμε την Δωρίδα αυτόνομη ανεξαρτήτως της ευρύτερης οικονομικής κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου