21/7/16

Ο ένας Δήμος μετά τον άλλο εναντιώνονται στην ΤΤΙP… Εμείς;

Για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (γνωστή και ως ΤΤΙΡ) έχουν γραφτεί πολλά. Τόσα όσα χρειάζεται για να αντιληφθεί και πιο ανίδεος πολίτης ότι πρόκειται για το πιο τέλεια οργανωμένο διεθνές έγκλημα κατά των λαών, κατά της όποιας κρατικής – εθνικής υπόστασης, προς όφελος ιδιωτικών κεφαλαίων… του κέρδους δηλαδή.

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή για να καταλάβουμε όλοι περί τίνος πρόκειται:
Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership) είναι μια συμφωνία “ελεύθερου εμπορίου και συναλλαγών”. Προπομπός της συμφωνίας αυτής αποτελεί η CETA (Comprehensive Economic and Trade Aggreement), η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και στην οποία… δεν αναγνωρίζεται η ονομασία προέλευσης γνωστών ελληνικών προϊόντων όπως είναι η μαστίχα Χίου, οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, ο κρόκος Κοζάνης, τα φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς, το ελαιόλαδο Σητείας κ.ά….. για αρχή.

Σε ποιους τομείς θα μπορούσε να έχει επίπτωση η διατλαντική συμφωνία;
Προβλεπόμενες επιπτώσεις του TTIP στην ΕΕ αφορούν:
Τον αγροτικό τομέα. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση της ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα υπέρ της Ευρώπης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακολουθούν πλήρως τις ονομασίες προέλευσης, το δε σύστημα της γεωγραφικής ένδειξης αντιμετωπίζεται περιοριστικά. Οι θέσεις αυτές αν παραμείνουν ως έχουν στη διαπραγμάτευση θα πλήξουν και τα ελληνικά προϊόντα.

Την ασφάλεια των τροφίμων και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η Ευρώπη αρνείται την καλλιέργεια τους. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να εναρμονιστούν απέχουν μεταξύ τους. Στη Διατλαντική Συμφωνία (Σχέδιο) φαίνεται να υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιρροής των επιχειρηματικών ομίλων στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, που μπορεί να ερμηνευθεί ως απειλή υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και των δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Μέχρι τώρα στην ΕΕ για να βγει ένα προϊόν στην αγορά θα πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Αμερική και με την ΤΤΙΡ θα γίνει το ίδιο.

Την διαδικασία επίλυσης διαφορών (υπερεθνικών) επενδυτών με Έθνη-Κράτη. Οι προβλεπόμενες ρήτρες οχυρώνουν τους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να στραφούν κατά των κυβερνήσεων όταν κρίνουν ότι παραβιάζονται οι κανόνες της Διατλαντικής Συμφωνίας (και όχι μόνο τα κράτη).

Το διεθνές κύμα αντίστασης στην ΤΤΙΡ ακουμπά και την Ελλάδα

Από τη στιγμή που έχουν γίνει γνωστές οι… παρενέργειες της συμφωνίας, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη δεν έχουν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Κινήσεις πολιτών, πολιτικά – περιβαλλοντικά κινήματα, κόμματα και συλλογικότητες έχουν δημοσίως ορθώσει λόγο ενάντια στην Διατλαντική Συμφωνία.
Το «κύμα» αυτό εναντίωσης δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την Ελλάδα… Ήδη, εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει συσταθεί μια Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP-CETA ως δίκτυο συλλογικοτήτων, οργανώσεων και ενεργών πολιτών… Παράλληλα, και ύστερα από σημαντικές πιέσεις, μόλις προχθές (18 Ιουλίου) ο  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης υπέγραψε τη σύσταση και συγκρότηση της ειδικής  Επιτροπής με την ονομασία «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών»

Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και, μέσω αυτής, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Επίσης θα συνεργάζεται με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η Greenpeace, ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ κ.ά. Η νέα Επιτροπή θα διερευνά το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., Καναδά και Η.Π.Α.. Αντικείμενο της θα έχει μεταξύ άλλων, την προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, η συνεργασία με τυχόν αντίστοιχες επιτροπές των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και η διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, με… συμβουλευτικό –ωστόσο- χαρακτήρα. Μένει να αποδειχθεί εάν η Επιτροπή θα κάνει ουσιαστικό έργο ή συστάθηκε απλώς για να συζητά…

Όλο και περισσότεροι τοπικοί φορείς εναντιώνονται, δίνοντας το παράδειγμα

Περισσότεροι από 1500 Δήμοι της Ευρώπης έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν κηρύξει τις περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες απόTTIP CETA. Μεταξύ των πόλεων είναι οι μεγάλες πόλεις: Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βιέννη, Οξφόρδη, Άμστερνταμ κ.α.  [περισσότερα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:  https://map.ttip-free-zones.eu]

Και στην Ελλάδα, η αντίδραση κατά της Διατλαντικής συμφωνίας, φουντώνει σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι αρχές Ιουλίου του 2016, περίπου 25 ελληνικοί δήμοι και περιφέρειες είχαν δημοσίως αντιταχθεί, δηλώνοντας τις περιοχές τους «Ελεύθερες Ζώνες»…
1.    Αιγάλεω, 2.    Κέρκυρας, 3.    Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας,
4.    Αγίων Αναργύρων - Καματερού, 5.   Λευκάδας, 6.    Θεσσαλονίκης,
7.    Χαλανδρίου, 8.    Λέσβου, 9.    Λάρισας,
10. Τυρνάβου, 11. Αριστοτέλη –Ιερισσού, 12. Αγίου Δημητρίου Αττικής,
13. Μεγάρων, 14. Ζωγράφου  15. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
16. Αγίας Παρασκευής 17. Παπάγου – Χολαργού 18. Αγίας Βαρβάρας Αττικής
19. Σπάρτης 20. Ηρακλείου Κρήτης 21. Βόλου
22. Αγίου Ιωάννη Ρέντη -  Νίκαιας, 23. Πλατανιά [Κρήτης] 24. Αίγινας
Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής [απόφαση ενάντια στην TTIP CETA], αλλά και οι Περιφέρειες Ελεύθερες Ζώνες: Ιονίων Νήσων | Αττικής | Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (απόφαση αντίθετη με την TTIP χωρίς όμως τη συμφωνία της Περιφερειακής αρχής).

Το θέμα «καίει» και μας αφορά όλους. Το Δωρίς Radical θέλοντας να είναι «χρήσιμο» στην περιοχή μας, ανοίγει το θέμα του ΤΤΙΡ και καλεί την δημοτική αρχή να συζητήσει ενεργά και να λάβει αποφάσεις. Πιστεύουμε πως είναι ο καιρός, όλο και περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από TTIP CETA. Είναι αναγκαίο, αν όχι ζωτικό, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι νομικοί και οι δικαστικοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές, το οικολογικό κίνημα, να συντονιστούν και να υπερασπίσουν όσες από τις δημοκρατικές, εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τα προσωπικά δεδομένα, το δημόσιο πλούτο, την ποιότητα των τροφίμων και το περιβάλλον.


Το Δωρίς Radical είναι στη διάθεση όλων για περισσότερες πληροφορίες… radicaldoris@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου