15/9/16

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Radical_ Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται τροπολογία παράτασης προθεσμίας για τις κτηνοτροφικές μονάδες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι επιδεικνύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με το ψήφισμα που εστάλη από τον Δήμο Δωρίδας, κατόπιν αιτήματος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδας, για την άρση των απαγορευτικών περιορισμών λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων πέριξ της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

Το Δωρίς Radical, επικοινώνησε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και από το γραφείο Διεύθυνσης του υπουργού, μας ενημέρωσαν κατ' αποκλειστικότητα, ότι:
α) κατ' αρχάς τίθεται σε προτεραιότητα το θέμα της παράτασης προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων αναφορικά με την λήψη άδειας λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων (που έληγε στις 12 Σεπτεμβρίου). Όπως μας είπαν, ήδη κατατέθηκε τροπολογία σε σχέδιο νόμου που θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα που προβλέπει την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για νέες αδειοδοτήσεις έως και την 31/12/2018. 
Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως μας εξήγησαν από το γρ. Διεύθυνσης του υπουργού, "να περιοριστεί η γραφειοκρατία, και να λειτουργήσουν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις με μια ενδιάμεση νομική μορφή, π.χ. τις λεγόμενες Άδειες Διατήρησης". Το ΔΩΡΙΣ Radical ρώτησε τι θα επιτευχθεί με την παράταση αυτή για να πάρει την εξής απάντηση: "Πρωτίστως, δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος τυχόν ποινών για τις υφιστάμενες σταβλικές εγκαταστάσεις, παράλληλα θα διευκολυνθούν όσοι παραγωγοί έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα και εν τέλει θα διευθετηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα μέσω της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΑΑΤ για την κτηνοτροφία πανελλαδικά, και άλλες στρεβλώσεις του ν. 4056/2012".
β) αναφορικά με το ψήφισμα του Δήμου Δωρίδας για την άρση των περιορισμών λειτουργίας των μονάδων πέριξ της λίμνης του Μόρνου, το υπουργείο αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα "ειδικό θέμα", και καλεί τον Δήμο και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενημερώσουν σχετικά και τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος και Υγείας), ώστε να ενταχθεί η περιοχή σε κάποιες από τις ειδικές ρυθμίσεις για να επιλυθεί με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το θέμα.
Όπως μας εξήγησαν "δεν μπορεί το ΥΠΑΑΤ να διορθώσει το θέμα με μια οριζόντια ρύθμιση, γιατί αυτή αυτομάτως θα αφορούσε και άλλες περιοχές και θα ήγειρε θέματα νομιμότητας". Παρόλα αυτά από το γραφείο του διευθυντή του υπουργού, μας είπαν "είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα. Μας ενδιαφέρει να εξυπηρετείται η πρωτογενής παραγωγή όπου υφίσταται και όχι να την παρακωλύουμε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου