13/12/16

Με "κόλπα" η κυβέρνηση επαναφέρει τη λειτουργία βιντζότρατας. Στα "κάγκελα" οι Αλιευτικοί Σύλλογοι

Μόλις 10 μήνες φαίνεται ότι κράτησε η... υπόσχεση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, να εφαρμόσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου, που απαγορεύει την λειτουργία της βιντζότρατας, ειδικά κοντά σε ακτές. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αλιευτικών Συλλόγων, εξέδωσε προχθές ανακοίνωση, κοινοποιώντας την και στον πρωθυπουργό, σχετικά με την πρόθεση του υπΑΑΤ να  επαναφέρει το μέτρο και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό για την παράκτια αλιεία...

Στην επιστολή, αναφέρονται τα παρακάτω: «Από το 1999, πάγιο αίτημα των παράκτιων ψαράδων της χώρας και των θεσμικών οργανώσεων που τους εκπροσωπούσαν ήταν η κατάργηση του συρόμενου αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα το οποίο ενέχονταν για θαλάσσια περιβαλλοντική καταστροφή οικοσυστημάτων και ιχθυοπληθυσμών.

Μετά από μακροχρόνιους αγώνες, παρεμβάσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις, με την εφαρμογή του ΕΚ 1967/2006 κατορθώσαμε ουσιαστικά να σταματήσουμε τη λειτουργία αυτού του καταστροφικού εργαλείου, έχοντας σαν αποτέλεσμα μεγάλη ανάκαμψη στις περιοχές δραστηριοποίησης του και στους ιχθυοπληθυσμούς που διαβιούν σε αυτές.

Σήμερα το ΥΠΠΑ&Τ ετοιμάζεται να θέσει σε επαναλειτουργία αυτό το εργαλείο για να εξυπηρετήσει 200 περίπου ιδιοκτήτες μπαίνοντας σε σύγκρουση με 30.000 οικογένειες ψαράδων που ζητούν την κατάργηση του.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ με τίτλο «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ» αποδεικνύεται ξεκάθαρα η καταστροφική του επίπτωση και επιβάλλεται η αναγκαιότητα της κατάργησης του προκειμένω να αναχαιτιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο ριζοσπαστισμός και η πολιτική οικολογία απαιτούν το πλήρες πάγωμα όλων αυτών των ενεργειών του Υπουργού για την επαναφορά αυτού του καταστροφικού εργαλείου και προς αυτήν την κατεύθυνση ζητάμε και τη δική σας παρέμβαση, το αποτέλεσμα της οποίας θα καταγραφεί ιστορικά ως θετικό ή αρνητικό».  
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, η χρήση της βιντζότρατας ήταν επίσης ενεργή στην Ελλάδα, κατά παρέκκλιση του Ε.Κ., καθώς είχε ενταχθεί σύμφωνα με το υπ.ΑΑΤ σε "ερευνητικό πρόγραμμα". Στα τέλη του 2015, με παρέμβαση Μαριά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έκανε λόγο για προσχηματική ένταξη της βιντζότρατας σε ερευνητικό έργο, με αποτέλεσμα να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για το θαλάσσιο οικοσύστημα, η Επιτροπή απάντησε πως «Η Επιτροπή δεν έχει καμία ένδειξη ότι το ερευνητικό σχέδιο για τις βιντζότρατες συνιστά απλώς πρόσχημα για να επιτραπεί η παράκτια αλιεία εν γένει. Απεναντίας, οι πληροφορίες που παρείχε η Ελλάδα μάλλον καταδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του κανονισμού της Μεσογείου, με τη σύσταση ενός έγκυρου σχεδίου διαχείρισης για το εν λόγω εργαλείο».

Υπό τις πιέσεις αυτές το υπΑΑΤ στις 25/02/2016, ανακοίνωσε ότι έληξε η δοκιμαστική - ερευνητική περίοδος χρήσης της βιντζότρατας και ότι επανέρχεται η εφαρμογή του ΕΚ 1967/2006...κάτι που προφανώς κράτησε μόλις 10 μήνες. 

Το ΔΩΡΙΣ Radical, θα επικοινωνήσει και με το υπουργείο για να έχει την επίσημη θέση του. Να υπενθυμίσουμε μόνο στον κ. Αποστόλου τα δικά του λόγια από ομιλία του το 2014, εδώ στην...περιφέρειά του, όταν δήλωνε πως "Με δεδομένο ότι ο τομέας της αλιείας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό στην συνολική πρωτογενή παραγωγή, προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων και πρέπει μέσα από ένα υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα να διασφαλιστούν η διατροφική επάρκεια της χώρας στο παραγόμενο προϊόν, οι θέσεις εργασίας στον τομέα και ιδιαίτερα το επάγγελμα του αλιέα, καθώς και η ευημερία των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου