2/12/16

ΓΝΩΜΗ Radically_ Nα κόψουν οι Ευπαλιώτες τον γόρδιο δεσμό της ασυνεννοησίας

O ρόλος του Μέσου (επικοινωνίας στην προκειμένη περίπτωση), είναι –μεταξύ άλλων- να «αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Αρχών και του κοινού και έχει έτσι την ευθύνη σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι πληροφορίες να φτάσουν στο ευρύ κοινό έγκαιρα και με ακρίβεια»… Αυτό προσπαθούμε εδώ και περίπου ένα μήνα στο ΔΩΡΙΣ Radical, να κάνουμε, υποδεχόμενοι έναν κυκεώνα πληροφοριών, φημών, γνωμών, τοποθετήσεων που αφορούν ένα χωριό-κόμβο για τη Δωρίδα, το Ευπάλιο.

Και στην προσπάθεια να φιλτράρουμε το πλήθος των πληροφοριών που αποτελούν πραγματικό γαϊτανάκι, μας ήρθε στο νου ο περίπου επίσημος ορισμός της έννοιας της «κοινωνικής αυτοματοποίησης» ή κοινωνικού αυτοματισμού…. Τι είναι τώρα αυτό;  Είναι ο εκσυγχρονισμός αυτό που παλιά ονόμαζαν «διαίρει και βασίλευε»… Είναι μια μέθοδος της εξουσίας. Των εκάστοτε Αρχών και Αρχόντων «αποπροσανατολισμού από τη ρίζα του προβλήματος με μετατόπιση του “κατηγορώ” σε κοινωνικές ομάδες που λειτουργούν ως εξιλαστήρια θύματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγική αλληλοεξόντωσης που δρα προς όφελος της κάθε μορφής εξουσίας».

Ας επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε το γαϊτανάκι… Όλες οι εναπομείνασες –και είναι λίγες- κρατικές υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες στο κεφαλοχώρι της περιοχής μας. Στο Ευπάλιο. Το Α.Τ. όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να στεγάζεται σε ιδιωτικό χώρο για λόγους προϋπολογισμού. Άμεση ανάγκη; Η μεταστέγασή του. Στο Ευπάλιο, καθώς εάν φύγει μακριά, το πιο πολυσύχναστο σημείο του Δήμου, θα χάσει μια βασική υπηρεσία του. Ποιος είναι υπεύθυνος να μεριμνήσει για την παραμονή της υπηρεσίας στον «κόμβο»; Η τοπική Δημοτική Αρχή. Ένα το κρατούμενο.

Προτείνεται η μεταστέγασή του στο κτήριο ΚΕΓΕ, ιδιοκτησίας Π.Ε. Φωκίδας. Η Περιφέρεια δια στόματος του Περιφερειάρχη, σε πολιτική επίσκεψη –και αυτό έχει σημασία- το καλοκαίρι δείχνει να συμφωνεί. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, δηλώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία «πάγια θέση μας, να παραμείνουν οι υπηρεσίες συγκεντρωμένες», αλλά κωλυσιεργεί στη λήψη απόφασης… Ο χρησμός της Πυθίας… Δύο τα κρατούμενα.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας παραχωρεί συνέντευξη –ω! τι μεμπτό να εκφράσει κάποιος δημοσίως τις απόψεις  του (!)- στην οποία περιγράφει το «άγχος» των συγχωριανών του να χάσουν τις υπηρεσίες που τους εξυπηρετούν. Καλεί δε τις αρμόδιες Αρχές να αποφασίσουν. Και άλλο κρατούμενο.

Και κάπου εκεί ξεκινά ο «μηχανισμός» του κοινωνικού αυτοματισμού. Οι επιστήμονες του ΠΕΓΔΥ επισημαίνουν ότι ο υπάρχον χώρος του ΚΕΓΕ είναι κατάλληλος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας κάνει λόγο για πιέσεις και ψυχολογική βία προς τις δύο εργαζόμενες των γεωτεχνικών υπηρεσιών, κλιμάκια της Περιφέρειας πηγαινοέρχονται στο Ευπάλιο βλέποντας και άλλους χώρους που ο Δήμος τους προτείνει, αλλά δεν τους βρίσκουν κατάλληλους, το ΑΤ μένει αμέτοχο, καθώς δεν αποτελεί αρμοδιότητά του σώνει και ντε να μείνει στο χωριό, και πολύ εύκολα δημιουργείται ένα «πολεμικό» κλίμα, που έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα… Το πρόβλημα παραμένει, η Περιφέρεια –στην πλήρη δικαιοδοσία της οποίας είναι το ζήτημα- μένει στο απυρόβλητο, ο Δήμος σχεδόν νίπτει τας χείρας του, αφού θεωρεί ότι έχει προτείνει ό,τι μπορούσε και τα κρατούμενα δικά σας…

Στο ΔΩΡΙΣ Radical, μιας και αποτελούμε εν πολλοίς το μοναδικό «δίκτυο» ανταλλαγής της πληροφορίας που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε, όλες τις απόψεις από όπου και αν προέρχονται… Επειδή όμως, εκτός από media, είμαστε και κάτοικοι της περιοχής, έχουμε να συστήσουμε περισσότερη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στον στόχοΑς περισσέψουν σε αυτήν την περίπτωση οι «παγίδες» κοινωνικού αυτοματισμού, στις οποίες μόνοι μας πέφτουμε… Ας επικεντρωθεί η τοπική κοινωνία στον στόχο. Εάν πρέπει να βρεθεί μια λύση –και πρέπει- το να στρέφεται η μία κοινωνική / επαγγελματική ομάδα απέναντι στην άλλη δεν λύνει το πρόβλημα. Η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αστυνομική Διεύθυνση Άμφισσας, οι ΑΡΧΕΣ τέλος πάντων πρέπει να πιεστούν για να συμφωνήσουν ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Μπορεί αυτή να μην τους συμφέρει όλους. Οι γόρδιοι δεσμοί όμως, όταν δεν λύνονται, κόβονται…

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΩΡΙΣ Radical

2 σχόλια:

  1. 1ο μέρος
    Θα συμφωνήσω ότι υπάρχει μια στοχευμένη τακτική οι κάθε μορφής εξουσίες να βάζουν τους πολλούς να αλληλοεξοντώνονται προς όφελος τους.
    Οι μνημονιακές πολιτικές είναι υπεύθυνες για την συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, αυτές προκαλούν τις περικοπές και την υποβάθμιση της ζωής όλων, αυτές επιβάλλουν να προσφέρονται λιγότερα, τόσο στην κοινωνία γενικότερα όσο και στο Ευπάλιο ειδικότερα.
    Όταν κάποιος παίρνει θέσει θα πρέπει να υπολογίζει και αυτόν τον παράγοντα. Πρέπει να πείτε κάτι γι αυτό.
    Βλέπω ότι υπογράφετε το άρθρο σαν «ομάδα» Αποτελείτε δηλαδή κάποια μορφής συλλογικότητα.
    Επειδή έτυχε να γνωρίζω κάποια από τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της ομάδας, θυμάμαι ότι το προηγούμενο διάστημα κάνατε προσπάθεια αυτόνομης έκφρασης και δημιουργίας συλλογικότητας στον Δήμο Δωρίδας. Αυτό μας είχε φέρει να παλεύουμε για τα ίδια πράγματα, ενάντια στον παλαιοκομματισμό , τις μνημονιακές δημοτικές παρατάξεις, τα οικονομικά συμφέροντα μικρά και μεγάλα που δημιουργούνται από την μοιρασιά των χρημάτων του Δήμου, τον τοπικισμό και άλλα.
    Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε μέσα σε μια νύχτα, οι δρόμοι μας χώρισαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε μια αριστερή βάση μέσα από την Λαϊκή Ενότητα, εσείς αποφασίσατε αλλιώς .
    Σήμερα βλέπω ότι αποφασίσατε να αναπαράγετε την φωνή των άλλων, αυτών με τους οποίους διαφωνούσατε μέχρι χθες . Συνέντευξη με τον Δήμαρχο, συνέντευξη με τον τάδε σύμβουλο η κοινοτάρχη , συνέντευξη με το τάδε βουλευτή… Εγκαταλείψατε τον δικό σας λόγο και προβάλετε τον λόγο αυτών με τους οποίους διαφωνούσατε. Το σύστημα διαθέτει πάρα πολλά μέσα διάδοσης του λόγου των αιρετών. Αυτό συμβαίνει γιατί η οικονομική εξουσία είναι δεμένη με αυτούς, από την κεντρική πολιτική σκηνή, μέχρι και το τελευταίο χωριό. Η οικονομική εξουσία θέλει να τους προβάλει και να τους επιβάλει, τον δικό σας στόχο είναι που δεν έχω καταλάβει.
    Τέλος 1ου μέρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2ο μέρος

    Ας έρθουμε στο σημερινό σας θέμα.
    Στο Ευπάλιο έχει τεθεί σε λάθος βάση η κουβέντα. Δεν μπορεί ο τοπικισμός να είναι το κέντρο της κουβέντας. Όταν παζαρεύουν οι ανευθυνουπεύθυνοι πολιτικάντηδες μου θυμίζουν τις μνημονιακές βουλευτίνες της Φωκίδας που συμφωνούσαν σε όλα για τα μνημόνια αλλά δήλωναν ότι διαφωνούσαν όταν ερχόταν η ώρα να εφαρμοστούν στην Φωκίδα. Οι πολιτικάντηδες μπορεί να συμφωνήσουν για τα πάντα, αν κάτι μάλιστα δεν το γνωρίζουν ακόμα καλύτερα, έχουν λιγότερες αντιρρήσεις.
    Στην συνέντευξη του προέδρου της Τ.Κ. Ευπαλίου υπήρχαν προτάσεις που ήταν τελείως λάθος τι έπρεπε να γίνει , να συμφωνήσουν όλοι για να μην παρεξηγηθεί; Γνωρίζουμε ότι οι αρμοδιότητες του προέδρου μιας Τοπικής κοινότητας είναι πολύ λίγες, δεν μπορεί όμως αυτό να αντικατασταθεί με την διεκδίκηση πολιτικού ρόλου έξω από της γνώσεις και τις αρμοδιότητές του.
    Στην Άμφισσα νοικιάζεται ξεχωριστός χώρος, έξω από το διοικητήριο, για τα γεωργικά φάρμακα, όπως και σε ξεχωριστό χώρο βρίσκεται το κτηνιατρείο . Υπάρχουν λόγοι ασφαλείας και λειτουργικότητας. Στο Ευπάλιο έπρεπε να συμφωνήσουμε να μπουν όλα στον χώρο του Δημαρχείου; Η μήπως έπρεπε να δεχθούμε την άποψη βασικές υπηρεσίες που λειτουργούν προς όφελος των αγροτών να μεταφερθούν στα κτίρια της πρώην Ένωσης που ανήκουν στην Τράπεζα.
    Η αστυνομία, αν είναι σοβαρή υπηρεσία , αποφάσισε να δημιουργήσει δομή στο Ευπάλιο γιατί συμφωνεί με το οργανόγραμμα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της. Αφού το αποφάσισε θα το πληρώσει κιόλας. Δεν μπορεί να δίνει 10000 ευρώ τον μήνα για 12 χρόνια στο εργολάβο στην Άμφισσα και να τσιγκουνεύεται για το Ευπάλιο. Αν η συμφωνία έγινε γιατί είναι φτηνό το νοίκι και δεν ταιριάζει με τις λειτουργικές ανάγκες της, η απόφαση αυτή θα ανατραπεί με την πρώτη ευκαιρία, στον πρώτο εξορθολογισμό των υπηρεσιακών δομών της.
    Δεν μπορούμε να χαλάσουμε η να αχρηστεύουμε τις υποδομές των γεωτεχνικών υπηρεσιών που κανένας δεν έχει τα χρήματα για να τις ξαναφτιάξει. Αν δεν δεχθεί η αστυνομία να πληρώνει νοίκι ας δεχθούν οι του Ευπαλίου να πάει στο Μοναστηράκι ή στην Μανάγουλη στα εκεί σχολεία και να τελειώνει αυτή η υπόθεση και αυτές οι περιοχές στον Δήμο Δωρίδος ανήκουν.
    Υπερασπίστε τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του Ευπαλίου, συνταχθείτε μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες της περιοχής. Αν υποβαθμιστούν , αν χάσουν τους λειτουργικούς τους χώρους θα καταντήσουν να γίνουν χώροι σφράγισης και πρωτοκόλλησης εγγράφων και θα χρησιμεύουν σε ελάχιστους.
    Αποστόλης Τσιάμης
    Γεωπόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή