1/11/17

Πυθία οι δηλώσεις του υπΑΑΤ για τις βιντζότρατες

Χρειάστηκε μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο του και μάλιστα διαμαρτυρόμενων απεργών πείνας ψαράδων, για να (ξανα) ασχοληθεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με το θέμα της αλιείας και συγκεκριμένα της βιντζότρατας. Ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά κόρον και τους επαγγελματίες αλιείς στον Κορινθιακό, καθώς τους αφορά άμεσα. Και τι μας είπε ο υπουργός; Ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για να γλυτώσει τα ευρωπαϊκά πρόστιμα!!!!

Παρά τις αλλεπάλληλες γραπτές και κατ' ιδίαν ενημερώσεις που είχε η παρούσα πολιτική διεύθυνση του υπουργείου αναφορικά με το καταστροφικό αυτό εργαλείο (και ας λειτουργούν όντως πλέον λιγότερα από 200 τέτοια σκάφη σε όλη τη χώρα), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμαζόταν το καλοκαίρι θα υπήρχε σαφής προσδιορισμός της λειτουργίας της βιντζότρατας, το υπουργείο δια της χθεσινής ανακοίνωσης Αποστόλου, διατηρεί ακόμη το ρόλο της Πυθίας, μη κάνοντας λόγο για κατάργηση των εξαιρέσεων που αφορούν στη λειτουργία της, αλλά αναφέροντας «Προχωρήσαμε λοιπόν, στην ανάθεση, στο ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΝΑΛΕ, τα δύο Ινστιτούτα που αποτελούν τους συμβούλους της Πολιτείας σε θέματα αλιείας, της σύνταξης της απαιτούμενης μελέτης για το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιντζότρατα, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ισχύει για τη χώρα μας
 Κάναμε κάθε τι δυνατόν ώστε η χώρα μας να γλυτώσει νέα πρόστιμα, από αυτά που ήδη μας κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το καταφέραμε. Στις 27 Απριλίου 2017 η Υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με Απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο που μέχρι και το 2006 δούλευε κοντά στην ακτή.  Ήδη ο αριθμός των σκαφών έχει μειωθεί από τα 456 το 2007 στα 130 το 2017. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά τις συμβουλές των επιστημόνων και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών,  θα μπορούμε, σε εθνικό επίπεδο πλέον, να δούμε κατά πόσο χρειάζεται να εφαρμόσουμε νέα διαχειριστικά Μέτρα ή να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση του εργαλείου».

Για την ιστορία, μπορείτε να ακούσετε εδώ, για την εξέλιξη του θέματος, από τις περσινές ραδιοφωνικές εκπομπές του ΔΩΡΙΣ Radical, τη συνέντευξη-απάντηση των αλιέων Δωρίδας στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (1η Μαρτίου 2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου