16/11/17

Ρεπορτάζ Radically_ Πιο πολύ εμπλεκόμενοι οι Δήμοι στα Λιμενικά Ταμεία

Μια απόφαση που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων και της διαχείρισης των παραλιμένιων ζωνών όλης της χώρας, συζητιέται την τελευταία εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Εάν η απόφαση περάσει, θα σημάνει την άμεση αναβάθμιση των μικρών λιμενικών ταμείων, όπως αυτό της Δωρίδας (μεταξύ πολλών άλλων), τόσο για θέματα του λιμενικού, όσο και για θέματα χρήσης γης.

Συγκεκριμένα, στην αναγκαιότητα περαιτέρω θεσμικών βελτιώσεων οι οποίες θα ενδυναμώνουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που αφορούν τη νησιωτική πολιτική και ειδικότερα τα λιμενικά ταμεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε γνωστό στον κ. Γ. Πατούλη ότι  έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ για παραχώρηση των «ορφανών» λιμανιών στους δήμους.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως θετική, καθώς με τις κατάλληλες διατάξεις θα λυθούν άμεσα μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ΚΕΔΕ ζητά να είναι υποχρεωτική η γνώμη των δήμων σε «νομοθετικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα εντός των χερσαίων ζωνών λιμένα». Όπως υπογράμμισε τέτοιου είδους διατάξεις «πρέπει να συνδιαμορφώνονται με τους δήμους και να εντάσσονται στον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του δήμου».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλείται από τη λειτουργία λιμένων και επιβολή τελών σ' αυτούς που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου